Produkcja obnóży pyłkowych i ich obróbka

0
494
Pszczoły na słoneczniku

Lubię odwiedzać pasieki innych pszczelarzy. Takie wizyty to cenne doświadczenia, sporo można się nauczyć. W zeszłym roku w lipcu wybrałem się na Węgry do pasieki Zoltana Skapera. Gospodarstwo to zlokalizowane jest w południowo-zachodniej części kraju, a więc tej, która słynie z produkcji miodów akacjowych o niezrównanych walorach. Taki miód pozyskuje się także i w tej pasiece. Priorytetem jest jednak produkcja obnóży pyłkowych.

Pozyskiwanie obnóży pyłkowych

Zoltan Skaper

Pasieka Zoltana Skapera w ostatnich latach kurczy się. Ten szanowany na Węgrzech pasiecznik z powodu braku następców ogranicza stopniowo działalność. Jeszcze niedawno gospodarował na 400 pniach, a dziś liczba rodzin produkcyjnych jest niższa o połowę. Niegdyś pasieka nastawiona była silniej na miód. Można było liczyć na 5 miodobrań w sezonie z czego 2-3 były bardzo obfite. Rolnictwo jednak zmieniło się i teraz miodu jest mniej. Z akacji można uzyskać 25-70 l/ul, ale pozostałe 2-3 miodobrania które są możliwe oprócz akacjowego są słabsze. Nastawiłem się więc wiele lat temu na produkcję obnóży pyłkowych. Co roku dysponuje ok. 2 t takiego produktu. Pozyskuję go za pomocą wylotkowych poławiaczy pyłku, które opróżniam 1-2 razy dziennie. Potem przenoszę obnóża do pracowni pasiecznej, gdzie następują dalsze prace. – wyjaśnia pszczelarz.

Suszenie pyłku

Wstępne suszenie prowadzone jest na specjalnie do tego celu stworzonych regałach. Obnóża rozpościera się w cienkiej warstwie po 1 kg na każdej szufladzie. Powietrze w pracowni wciąż krąży (wymusza to wentylator), co ułatwia oddawanie wilgoci przez pyłek i przeciwdziała jego pleśnieniu. Następnie, po upływie 2 dób szuflady z zawartością trafiają do specjalistycznych suszarek. W nich w temperaturze 40°C są dosuszane aż osiągną pożądaną konsystencję. Mają stać się suche i dość twarde. Muszą jednak rozpływać się w ustach, nie chrupać podczas ich rozgryzania. Decyzja o zakończeniu suszenia podejmowana jest na podstawie sprawdzenia kondycji produktu po 12-24 godzinach. Wstępne suszenie obnóży pyłkowych nie jest konieczne. To jednak wariant bardziej ekonomiczny – można dzięki niemu jednocześnie poddawać obróbce większą ilość produktu niż maksymalna przepustowość suszarki. Poniżej film przedstawiający omawiany proces produkcyjny i rozwiązania sprzętowe w nim wykorzystywane:

Czyszczenie pyłku

Węgrzy nie mrożą obnóży pyłkowych. Przynajmniej nie jest to powszechne. Standardową metodą obróbki jest osuszenie obnóży i następnie ich odwianie przy pomocy specjalistycznych wialni. Dzięki temu niepożądane zanieczyszczenia są usuwane z produktu i nabiera on finalnego waloru handlowego. Na wyposażeniu pracowni Z. Skapera znajduje się polska wialnia, której konstruktorem jest dr Wiesław Londzin. Urządzenie to ma wydajność max. Wynoszącą ok. 150 kg/ha. Miałem okazję przetestować je w swojej pasiece. Poniżej film pokazujący urządzenie w pracy:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Blue Captcha Image
Refresh

*