Nowości filmowe

0
359

Na kanale pasieki Pogodny Piątek w serwisie YouTube pojawiło się ostatnio kilka nowych filmów. Mają one zróżnicowaną tematykę, najczęściej sprzętową. Konsumenci produktów pszczelich dowiedzą się z nich o tym w jaki sposób powstają nabywane przez nich produkty. Pszczelarze mogą podejrzeć rozwiązania, które być może będą w stanie przenieść na grunt własnego gospodarstwa.

Na początek wizyta w innej pasiece

Moje gospodarstwo pasieczne jest małe, hobbystyczne. Jednak latem tego roku odwiedziłem pasiekę o znaczniejszym rozmiarze, której właściciele pszczelarstwem zajmują się zawodowo. Obecnie gospodarują na ok. 800 rodzinach pszczelich, a pasieka ta jest wędrowna. Oznacza to, że zasiedlone ule z których pozyskuje się miód przewożone są w okresie wegetacyjnym w takie miejsca, gdzie akurat kwitną kwiaty lub pojawia się spadź. Bardzo ładna pasieka, bardzo mili ludzie – rodzina Burnatów. Poniżej relacja z wizyty w ich gospodarstwie.

Oczyszczanie obnóży pyłkowych

Rośnie w naszym kraju liczba osób poszukujących pszczelich obnóży pyłkowych. To grudki pyłku roślinnego uformowane i zniesione do uli przez pszczoły a tam odebrane im przez pszczelarza za pomocą specjalnego urządzenia – poławiacza do pyłku. To jednak dopiero pierwsza czynność jaką podejmuje pasiecznik. Kolejne etapy to suszenie obnóży oraz ich oczyszczanie. Niektórzy dodatkowo mrożą je. Poniższy film prezentuje urządzenie do oddzielania grudek pyłkowych od zanieczyszczeń. W procesie tym pyłek nie jest w żaden sposób obrabiany termicznie czy w jakikolwiek inny sposób. Czyszczenie jest więc dla niego bezpieczne, pozwala zachować pełnię jego własności odżywczych i prozdrowotnych. Bardzo niewiele jest tak multiwitaminowych i korzystnych dla ludzkiego zdrowia produktów powstałych w sposób w 100% naturalny.

Dekrystalizacja miodu

Krystalizowanie miodu jest świadectwem jego dojrzałości i autentyczności. Nie każdemu jednak odpowiada taka jego postać. Chyba najgorsze co można zrobić, by przywrócić miodowi płynność, to wsadzić słoik do naczynia z wrzątkiem. A o takiej praktyce słyszę niestety od osób kupujących miód. Do upłynniania miodu służą specjalistyczne urządzenia. Ich wykorzystanie zapewnia spodziewany efekt. Miód przy tym zachowuje pełną aktywność enzymatyczną, pozostaje pełnowartościowym produktem o niebywale pozytywnym wpływie na ludzki organizm.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Blue Captcha Image
Refresh

*