Bioróżnorodność gleby jest jednym z czynników determinujących jej żyzność. Przy okazji światowego Dnia Ziemi warto poinformować o inicjatywie IO w Skierniewicach. W ramach projektu „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń” w latach 2018-2019 odbyć ma się cykl 12 szkoleń zachęcających do większej dbałości o jakość, o bioróżnorodność gleby.
Za mało próchnicy w glebie

Spotkanie informacyjne, do którego doszło w Skierniewicach 1 kwietnia, otworzył prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski. Poinformował, że w Polsce jest wiele gleb w których zawartość próchnicy jest niższa niż 2%. Udział materii organicznej w podłożu jest jednym z najważniejszych determinantów jej żyzności. Ta sytuacja sprawia, że konieczne jest podjęcie działań zmierzających do naprawy tego stanu rzeczy. Dr Beata Kowalska przedstawiła założenia projektu. Będzie on realizowany w latach 2018-2019. Jego celem strategicznym jest edukacja w zakresie ochrony gleb użytkowych w trosce o jej bioróżnorodności. Różnorodność biologiczna to zróżnicowanie wszystkich żywych organizmów występujących na ziemi. Dotyczy różnorodności w obrębie gatunku, ale i całych ekosystemów. Bardzo ważne jest zachowanie całego bogactwa przyrodniczego przy zaspokajaniu potrzeb obecnych i przyszłych pokoleń – mówiła w Skierniewicach dr Beata Kowalska. Aby gleba mogła pełnić swe trzy najważniejsze funkcję, a więc produkcyjną, retencyjną i siedliskową, musi w niej zostać zachowana odpowiednia bioróżnorodność.

Bioróżnorodność gleby a los pszczół
W zgodnej opinii wielu ekspertów z branży pszczelarskiej rozwój chorób takich jak nosemoza, a także wiele innych problemów w chowie pszczół ma to samo źródło. Jest nim ubożenie pastwisk pszczelich. Bioróżnorodność gleby cierpi w skutek uprawy monokultur. Cierpią także pszczoły. Dostęp, choćby szeroki i długotrwały, do pyłku jednego tylko gatunku roślin miododajnych nie może nie odbić się ujemnie na kondycji pszczół. W ramach projektu „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń” rolnicy i ogrodnicy otrzymają dostęp do indywidualnego doradztwa świadczonego przez osoby zaangażowane w projekt. W latach 2018 i 2019 odbędzie się także po 6 szkoleń. Każde z nich będzie się składać z 6 prelekcji. W ich trakcie omówione zostaną pozytywy troski o bioróżnorodność gleby i metody realizowania działań zmierzających do tego celu. Obecność pożytecznych mikroorganizmów w glebie, zwłaszcza w ryzosferze roślin polepszy ich zdrowotność i plonowanie. Przy okazji także nektarowanie. Wszystko to jest nie bez znaczenia dla efektywności prowadzenia działalności rolniczej, ogrodniczej czy pszczelarskiej.